Orthopedisch chirurg Jens De Vos

Heup

Gespecialiseerde behandelingen voor
knie, enkel, voet en heup

Het heupgewricht: anatomie, beweging en stabiliteit

Het heupgewricht is een van de grootste gewrichten in het menselijk lichaam. Wanneer er problemen optreden ter hoogte van dit gewricht, kan dit aanleiding geven tot pijn, stijfheid, en bewegingsbeperking.

De heup is het gewricht die het bekken met het dijbeen verbindt. Het heupgewricht zelf is een kogelgewricht, gevormd door de kop (bol) van het dijbeen(heupbeen) en de heupkom van het bekken. Het gewricht zelf is bekleed met een laag kraakbeen, dat zorgt voor een soepele beweging van het gewricht. Het gewricht is omgeven door het heupkapsel. Dit kapsel zorgt er samen met het labrum (kraakbeenring te vergelijken met de meniscus in de knie) voor dat de heupkop mooi in de pan wordt gehouden, zodat de heup niet zou ontwrichten.

 

Rondom het heupgewricht zitten verschillende ligamenten, spieren,pezen en slijmbeurzen die zorgen voor stabiliteit en beweging

Dokterdevosjens - Heup

Heupaandoeningen

Er zijn diverse aandoeningen die kunnen optreden in de heup, waaronder:

Heupartrose

Artrose van de heup is een slijtageproces/verouderingsproces, waarbij het kraakbeen geleidelijk aan afneemt in volume en kwaliteit. Het kraakbeen verdunt in de loop van de tijd om in een eindstadium volledig te verdwijnen, zodat er zones van blootliggend ontstaan. De afbraak van kraakbeen gaat gepaard met de aanmaak van goedaardige botaanwassen (osteofyten) en een verhoogde productie van gewrichtsvocht. Artrose komt het meest voor bij ouder wordende mensen, maar kan ook bij jongere mensen voorkomen (bvb na een breuk van de heupkop, met het afsterven van de kop tot gevolg) Artrose is een multifactorieel proces, waarbij verchillende factoren de ernst en snelheid van evolutie kunnen bepalen (- toegenomen leeftijd,- zwaar fysiek werk of belastende intensieve sport in het verleden,- doorgemaatk trauma/breuk van de heup,- aanwezigheid van ontstekingsziekten (bv reuma, jicht),- roken,- genetisch,- overgewicht) De klachten die kunnen otnstaan bij heuparthrose zijn (nachtelijke) pijn ter hoogte van bil, lies, lage rug of knie, minder goed en minder ver kunnen wandelen, manken, een onstabiel gevoel in de heup en bewegingsbeperking. Er wordt steeds getracht om te starten met een conservatieve behandeling (zonder operatie). Dit kan door oa vermagering, aanpassen activiteiten, kinesitherapie, oefentherapie, medicatie en inspuitingen. In sommige gevallen is de slijtage dermate gevorderd dat een conservatieve behandeling niet meer de gewenste resultaten oplevert. In dat geval kan het aangewezen zijn om over te gaan tot het plaatsen van een heupprothese. Bij deze ingreep wordt het beschadigde heupgewricht vervangen door een kunstgewricht Deze ingreep wordt uitgevoerd via de direct anterieure (= via de voorzijde van het heupgewricht) toegangsweg. Via deze operatietechniek worden de spieren en pezen rondom het heupgewricht niet ingesneden, waardoor er postoperatief minder pijn is en waardoor het herstelproces veel vlugger kan gaan.

Scroll naar boven